original
In: Статті0

Чистка димоходу від сажі. Як почистити димохід?

Як прочистити димар від сажі

Вогонь завжди привертав людей як джерело тепла і світла. За тисячі років нічого не змінилося, тільки опалювальні прилади стали більш функціональними і використовуються не тільки для обігріву, але і як декоративний елемент.

Димохід

Конструкції печей і камінів удосконалилися, стали економнішими і естетичними. Але, так чи інакше, вони вимагають регулярного догляду, який полягає в чищенні димаря.

Частота чисток залежить від безлічі факторів, а саме:
– умови експлуатації опалювального приладу,
– конструкція,
– якість і вид палива.

Незважаючи на це, в середньому чистку димоходу потрібно проводити один раз на рік. Це допоможе уникнути проблем із засміченням та підвищить ефективність опалювального приладу. Для цього можна скористатися послугами спеціальних компаній, але цілком можна впоратися і самостійно.

сажотрус

Навіщо чистити димохід

На стінках димовивідного каналу накопичується сажа, шар якої впливає на якість роботи печей і камінів.

Шкода сажі:
1. У димоході виникає зворотна тяга, яка призводить до поганого горіння паливних матеріалів і ще більшого утворення сажі,
2. Сажа накопичується і створює теплоізоляційний шар, що призводить до зниження ефективності печі або каміна,
3. Зношуються стінки димоходу,
4. Найбільша небезпека полягає в можливості займання сажі і ризику пожежі.

трубочистКоли чистити димар

Існує досить багато варіантів очищення димоходу, але їх застосування залежить від кількості відкладень і перед тим як приймати рішення про очищення слід провести ревізію димоходу.

Першим симптомом є колір диму. Якщо він став темним і щільним, то це пряма ознака скупчених в ньому відкладень. Також темно-оранжевий колір полум’я теж є індикатором засміченості димоходу.

Види чистки димоходів

Всі способи прочистити димар можна умовно розділити на три види:
– народні засоби,
– хімічні склади,
– механічне очищення.

Сказати однозначно, який найбільш ефективний складно. Все залежить від ваших можливостей, ступеня забруднення і конструкції самого димовивідного каналу.

Народні засоби чистки димарів

Ці методи грунтуються на знанні властивостей хімічних елементів і реакцій між ними.

Одним з найбільш поширених варіантів, є чистка за допомогою кам’яної солі. У процесі горіння її просто сиплють на паливо. Такий спосіб не підійде для радикальної чистки, але ефективний в якості профілактичних заходів.

Ще один засіб – картопляні очистки. Вони містять крохмалисті з’єднання, які розм’якшують сажу і полегшують механічне чищення.

Також можна очистити димохід за допомогою осикових дров. Під впливом високих температур відкладення починають вигоряти. Але такий спосіб передбачає сильне нагрівання димоходу і займання сажі, тому може привести до руйнування димоходу.

Хімічні склади для чистки димоходів

Сучасна промисловість випускає досить багато простих засобів у вигляді порошків, рідин або брикетів. Під час свого згоряння вони виділяють речовини, які сприяють руйнуванню відкладень і їх осипання в топку.

Серед них слід звернути увагу на порошок чеського виробництва «Комінічек». Під час згоряння він викликає каталітичну реакцію і сприяє згорянню сажі при меншій температурі. Спеціальна антипригарна композиція може бути використана в якості профілактики під час згоряння дров.

Найбільшою популярністю користується «Поліно-сажотрус». Його можна використовувати в опалювальних приладах будь-якого палива в міру накопичення сажі. Засіб у формі поліна можна спалювати як самостійно, так і з основним паливом. Якщо відкладення сильні, то поліно допоможе розм’якшити їх і спростити механічне очищення.

инструмент трубочистаМеханічне очищення димарів

Очистити димохід можна через топку або безпосередньо з даху. Це залежить від конструкції самого каналу та інших особливостей.

Найбільш часто очистку здійснюють зверху, що передбачає підняття на дах. Важливо не робити цього при вологій погоді, коли дах слизький.

Перед очищенням необхідно завісити вологою тканиною топку і піддувало з боку кімнати, щоб сажа не налетіла в дім. Якщо шар сажі менше 2 мм, то можна обійтися вищепереліченими способами.

Якщо в механічному очищенні все ж є потреба, то для початку слід обстежити димовідвідний канал на наявність сміття і сторонніх предметів. Щоб їх отримати, необхідно проштовхнути їх в топку. Для цього можна використовувати спеціальне ядро ​​або трос. Важливо дотримуватися техніки безпеки, щоб не зруйнувати стінки димоходу.

Саме очищення здійснюється металевим йоржиком або щіткою. Після очищення важливо видалити все сміття з топки і піддувала.

Незалежно від обраного способу і засобів по очищенню димоходу, важливо дотримуватися техніки безпеки і керуватися кількістю відкладень сажі. Після процедури якість роботи печі, котла або каміна збільшиться в рази, і буде радувати своїх господарів рівним полум’ям і теплом.