11989464px600x338
In: Статті0

Димоходи сендвіч. Двостінні димарі з нержавіючої сталі.

Димоходи сендвіч – максимальна безпека

Сьогодні все частіше замість класичних димовідвідних систем використовуються так звані димоходи сендвіч.

Вони являють собою утеплену версію традиційного устрою і мають цілу низку переваг.
До основних можна віднести:

  • компактність готової системи
  • простоту і легкість установки (впоратися з монтажем можна навіть самостійно)
  • відсутність небажаного конденсату (за рахунок використання багатошарової конструкції, що істотно знижує осідання сажі)
  • вологостійкість
  • підвищену пожежну безпеку
  • можливість використання з будь-якою кроквяної системою.

Особливості димоходів сендвіч

Основна відмінність даних димовідвідних систем полягає у використанні в конструкції сендвіч труб. Такі вироби складаються з пари труб різного діаметру.

Усередині труби більшого діаметру встановлюється виріб меншого, а простір між стінками заповнюється спеціальною ізолюючою речовиною. Найчастіше для забезпечення високої теплоізоляції використовується керамічна чи базальтова вата, або вермикуліт.

Висока якість сендвіч труб

Труба з меншим діаметром необхідна для якісного відведення шкідливих продуктів згоряння. Її ще називають гільзою.

Оскільки поверхня труби постійно стикається з агресивними хімічними речовинами, її виготовляють з нержавіючої сталі високої якості (марки AISI 409, AISI304, AISI 316 і інші).

Зовнішню трубу більшого діаметра, яку також називають кожухом, виготовляють з матеріалів, яким не страшні перепади температури і опади. Це може бути мідь, оцинкована або ж нержавіюча сталь.

Утеплювачі в димоходах сендвіч. Спінений вермикуліт.

Як утеплювач, як уже згадувалося, використовують керамічну або базальтову вату або спінений вермикуліт.

Останній являє собою унікальний матеріал, який отримують в результаті подрібнення, а потім короткочасного випалу природного вермикуліту. Він має легку вагу, а його щільність може варіювати від 30 до 100 кг / куб.м.

Вермикуліт відмінно переносить температури від -250 до +1150 градусів, а показник теплопровідності даного матеріалу складає 0,04-0,062 Вт / м.к. Димохідні системи, побудовані з використанням цього утеплювача відмінно зберігають тепло і при цьому відрізняються легкою вагою.

Утеплювачі в димоходах сендвіч. Керамічна вата.

Керамічну вату отримують з оксидів кремнію, алюмінію і цирконію, шляхом центрифугування на високих швидкостях або методом роздування.

Волокна даного утеплювача відрізняються гарною стійкістю до деформацій, хімічних впливів, а також високих температур.

Показник теплопровідності цієї вати становить 0,035-0,3 Вт / М.Г. Такий утеплювач рідко коли використовується в димохідних системах.

schiedelKerastar

Утеплювачі в димоходах сендвіч. Базальтова вата.

Базальтову вату виготовляють з розплаву базальту, а також гірських порід групи базальтових, без додаткових домішок.

Скловата і мінвата спокійно витримують до 600 градусів. Труба, утеплена таким утеплювачем, відрізняється великою вагою, але при цьому вартість димохідної системи буде нижча, ніж при утепленні вермикулітом.

Переваги димоходів сендвіч

Димохідні системи такого типу використовуються з кількох причин.

Основні:
– для утеплення в холодну пору року гільзи трубопроводу. В утепленій трубі забезпечується відмінна тяга, а конденсату утворюється набагато менше,
– для гарантії пожежної безпеки, особливо якщо труба проходить покрівлю, стіни, перекриття,
– для реалізації дизайнерських задумок, оскільки кожух можна оформити в будь-якому кольорі і дизайні (при бажанні можна використовувати найрізноманітніші декоративні матеріали).

sendvichDymohod

Особливості монтажу димоходів сендвіч

Монтаж димоходів сенвіч слід виконувати за правилами санітарної та пожежної безпеки.

Система не повинна бути розташована на відстані менше 250 мм від горючих матеріалів. При бажанні, для зменшення цієї відстані, можна використовувати додаткові гільзи, оснащені ізоляційним шаром.

Всі проходи через перекриття слід виконувати за допомогою прохідних труб. Стик труб не повинен здійснюватися в стіні або ж перекритті.

В процесі монтажу слід використовувати необхідну кількість кріплень. Встановлювати димохід слід за кронштейн або ж впирати його в уже готовий фундамент.

Здійснювати перехід від димоходу сендвіч до одностінного димоходу або назад потрібно тільки з використанням спеціальних перехідників.

Оптимальний варіант димовідвідної системи для кожного

Вартість утепленої димовідвідної системи багато в чому залежить від товщини і марки сталі, з якої виготовлена гільза, матеріалу і діаметра зовнішньої труби, а також виду утеплювача і виду самої димовідвідної системи.

Таким чином, при бажанні кожен може підібрати оптимальний варіант виходячи з власних потреб і планованого бюджету.