tiaga-v-dymohode
In: Статті0

Пристрої для посилення тяги в димоході: так чи ні?

Більшість сучасних систем опалення не можуть повноцінно працювати без димоходу. Для нормального функціонування останнього важливо забезпечити необхідний рівень тяги.

Завдяки спеціальній конструкції димовідвідної системи, тяга виникає через різницю щільності повітря і диму в трубі. Саме цей показник є одним з найбільш важливих і демонструють ефективність роботи всієї системи.

Недостатня тяга, а тим більше зворотна, не дозволяє шкідливим для здоров’я людини продуктам згоряння виводитися в атмосферу, що може привести до плачевних наслідків. Саме тому так важливо стежити за хорошою тягою в димоході.

На сьогоднішній день існує кілька різних способів посилити даний показник. У будь-якому випадку, перш ніж зайнятися посиленням тяги, слід визначити її значення.

Як визначити тягу в димоході?

Для цієї мети розроблено спеціальний прилад – анемометр.

Він дозволяє виміряти тягу, але тільки в тому випадку, якщо даний показник більше 1 м в с. Менші значення він просто не реєструє.

Проводити вимірювання найкраще взимку, так як в міжсезоння, повітряні потоки через мінімальну різницю температур на вулиці і в приміщенні, відсутні, і показники приладу можуть істотно відрізнятися від реальності.

anemometr

Підручні методи для визначення тяги в димарі

Визначити тягу в димоході можна і підручними методами.

Найпростіший спосіб – візуальний. Якщо в кімнаті є дим, то тяги точно немає. Крім того, можна детально вивчити відтінки полум’я. Гул і білі тони говорять про сильну тягу, в той час як темні помаранчеві відтінки – про недостатню.

Ще один нескладний спосіб – піднести невелике дзеркало до димового каналу. Якщо через пару хвилин на ньому утворюється конденсат – значить димохідна система не справляється з видаленням диму.

Якщо тяга недостатня або відсутня, тоді варто потурбуватися про її посилення.

Посилення тяги за допомогою дефлектора

Цей аеродинамічний прилад сприяє посиленню тяги в димоході за рахунок різниці потоків повітря. Принцип роботи пристрою базується на ефекті різкого зниження тиску під час обтікання повітрям перешкод.

Існує кілька варіацій дефлекторів. Вони відрізняються розмірами, а також показниками вітрового навантаження. Підбирати їх варто виходячи з діаметра димоходу.

У вітряну погоду ефективність їх роботи зростає, а при відсутності вітру дефлектори не тільки не підсилюють тягу, але навіть зменшують існуючий рівень.

Вибираючи ці прилади, перевагу варто віддавати моделям з нержавіючої сталі. Вся справа в тому, що вони більш довговічні, добре переносять високі температури і стійкі до корозії.

deflektor
stabilizator

Посилення тяги за допомогою стабілізатора

Даний прилад виконаний у вигляді парасольки і розміщується безпосередньо в димарі.

Для постійного доступу повітря в нижній частині приладу є відкрита ділянка. Така специфічна конструкція дозволяє відмінно контролювати рівень потоків повітря і забезпечувати хорошу тягу.

При бажанні можна купити стабілізатори, ковпак яких, обладнаний датчиком, що фіксує температуру газів. Якщо раптом рівень тяги зменшиться – накопичені гази будуть підігрівати датчик, і він просигналізує про проблему.

Посилення тяги за рахунок збільшення висоти димового каналу

Найпростіший спосіб підсилити тягу в димоході – зробити довшу трубу. При цьому важливо не перестаратися. Ідеальні розміри каналу димоходу – близько 6 метрів – від колосникових решіток і до верхнього відсіку труби.

Монтуючи димохід, варто уникати горизонтальних і похилих ділянок, адже вони знижують рівень тяги в системі.

Посилення тяги за допомогою ротаційних турбін

Принцип роботи таких пристроїв заснований на застосуванні енергії вітру, одержуваної з турбіни, що монтується над оголовком системи відводу диму. Насадка турбіни завжди обертається в одному напрямку. Це формує розрідження повітря безпосередньо над димовим каналом.

Унікальна конструкція ротаційних турбін дозволяє вберегти трубу від попадання сміття і небажаних опадів. При цьому важливо пам’ятати, що в безвітряну погоду толку від установки даного пристрою не буде ніякого. Більш того, якщо турбіна буде працюватиме тоді, коли опалення відключено, це може стати причиною створення надмірної тяги.

rotac-turbina

Посилення тяги за допомогою електричного димососа

Сучасний пристрій монтується безпосередньо в димохід. Це забезпечує примусову витяжку продуктів згоряння.

Існують також вдосконалені моделі – забезпечені турбовентом. Принцип їх роботи дуже простий – якщо є вітер, працює турбовент, якщо ж його немає – двигун. Це дозволяє навіть в безвітряну погоду забезпечити хорошу тягу в димоході.

Як бачите, варіантів посилення тяги в димохідній системі чимало. Який з них вибрати – залежить від особистих переваг. Але, щоб уникнути проблем в майбутньому, найкраще ще на етапі проектування серйозно поставитися до розробки системи димовідведення.

dymososy